O prospěšnosti mléka.

Tuhle jsem někde na internetech zahlédl článek o zdravé výživě, kde mě zarazilo konstatování, že mléko není zdravé. OK, říkal jsem si, je to jen jeden z extrémů sínusovky, která ohledně mléka a jeho prospěšnosti probíhá (od „je to jed“ po „je to to nejzdravější“). Zaujal mě ale argument, proč by mléko nemělo být zdravé: protože člověk je údajně jediný tvor, který pije mléko jiného savce.

A to mě zarazilo, protože:

a) každý ví, že kravské mléko klidně pozřou i jiní savci (pes, kočka)

b) člověk vyrábí spousty potravin, které si jiní savci nejsou schopni vyrobit / ulovit / připravit. A o jejich zdravotní neprospěšnosti se toho moc nenamluví. Třeba všechno, co je z mouky, že?

c) pokud bychom měli přijmout teorii, že zdravé je jen to, co je pro člověka, co by „primáta“ všežravce přirozenou součástí stravy, museli bychom vynechat veškeré tepelné úpravy (od vaření nebo pečení po chlazení a mražení) a konzervaci

Nebo jak to asi autor zamýšlel?